Brokkerhjørnet
En blog ved Jørgen Friis Christensen
HomeSearchSidens profil

Journalistisk frihed til hvad ?

I et fælles brev har Politiken sammen med en række nordiske dagblade i et fælles opråb appelleret til den britiske regering om at respektere den journalistiske frihed.Så langt så godt.

Men et sådant opråb har fået i hvert mig til at reflektere over, hvad for eksempel journalisterne på de danske massemedier i de seneste mange år hovedsageligt har brugt deres journalistiske frihed til.

Mit udgangspunkt (eller vinkel om man vil) er, at massemediernes politiske journalister, analytikere eller kommentatorers helt overordnede vinkel (eller udgangspunkt om man vil) er denne:

1.     Man ønsker at ”please” den middelklasse, man selv tilhører

2.     Man ønsker at lade overklassen være i fred. Det kunne jo være, at man kunne få et velbetalt job i en af overklassens informationsafdelinger og

3.     Man ønsker at intimidere den underklasse, der er mindre begavet og som har en livsforkortende livsstil, der slet ikke harmonerer med den gængse opfattelse i den bedrevidende middelklasse og som samtidig tillader sig at være utilfredse den fordelingspolitik, der gennemføres af og begunstiger over – og middelklassen, og derved henviser store dele af underklassen til at leve på grænsen til fattigdom.

Til en start kunne det jo være rart om man (ligesom man gør det for offentligt ansatte) startede med at offentliggøre journalisternes aflønning og diætregler, så vi alle kunne få et indtryk af, hvor journalisternes private interesser ligger. Journalisterne er jo nærmest offentligt ansatte al den stund, at ingen af de nævnte massemedier kunne overleve i 10 minutter uden den milliardstore offentlige støtte, som danske skatteydere(herunder underklassen) betaler i et lønligt håb om at blive betjent af en politisk objektiv journalistik i stedet for den overfladiske og dybt subjektive journalistik, vi dagligt udsættes for i øjeblikket.

Jeg vil i den kommende tid følge ”Politiken”, DR og TV2 rimeligt nøje og fremkomme med eksempler, der bekræfter min ovenfor nævnte vinkel.